Ψήφισε την ταινία

Για να ψηφίσεις την ταινία, πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς (δωρεάν).
Η ταινία ψηφίστηκε από 5 επισκέπτες με βαθμολογία 1,47 (για τη βαθμολόγηση των ταινιών χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος Bayesian, τον οποίο εφαρμόζει και η Internet Movie Database).

Φωτογραφικό υλικό

Παγκράτιον Αναλυτικά στοιχεία ταινίας

Γενικά στοιχεία

Χώρα:
ΕΛΛΑΔΑ
Είδος:
Ντοκιμαντέρ
Έτος:
1998

Τεχνικά στοιχεία

Format:
DVD
Χρώμα:
Χρώμα
Διάρκεια:
6' 42''
Ήχος:
Stereo

Συντελεστές

Σκηνοθέτης:
Γρηγόρης Ζώρζος
Παραγωγός:
Γρηγόρης Ζώρζος
Σενάριο:
Γρηγόρης Ζώρζος
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Γρηγόρης Ζώρζος
Μοντάζ:
Γρηγόρης Ζώρζος

Περίληψη

Στην αρχαία Ελλάδα, τρία ήταν τα βασικά μαχητικά (βαρέα) αθλήματα: η πυγμή, η πάλη και το Παγκράτιον που και τα τρία μαζί δημιουργούσαν το Πάμμαχον. Στο Πάμμαχον υπήρχαν και άλλα επιμέρους μαχητικά αθλήματα όπως η διελκυστίνδα, η αλίνδηση, το σώμα (σούμο) κ.λπ.
Το πιο θεαματικό από τα μαχητικά αγωνίσματα ήταν το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ και το ΠΑΜΜΑΧΟΝ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ (Pankration, pancrace, pankratos, pancrazio, pagration, pangration, pangkration, pancraio, paradosimos, pankration, pancratium, sanda), το οποίο ήταν συνδυασμός της πυγμής και της πάλης.
• Πάν = ο θεός Πάν (Pan).
• Κράτος = η πολιτεία (state).
• Παν + κράτος = με όλη τη δύναμη || πάμμαχα || πανγκράτια.
• Παγκρατής = παντοδύναμος || πανίσχυρος || παντοκράτωρ || Πάμμαχος.
• Παγκρατιαστής = ο παντοδύναμος || ο πανίσχυρος || ο παντοκράτωρ || ο παμμάχος || ο αθλητής του παγκρατίου αθλήματος.
Η αναφορά των Παγκρατιαστών υπάρχει στον Ευθύδημο, μια και ήταν μία παμμερής άσκηση-άθλημα και μία παμμερής δοκιμασία. «Οι παγκρατιασταί, ούτοι γαρ εισίν κομιδή πάμμαχοι» (Ευθύδημος 1). Ιστορικά, πρώτος ο Θησέας ήταν αυτός που συνδύασε την πάλη και την πυγμή για να σκοτώσει το Μινώταυρο με το Πάμμαχον Παγκράτιον.
Το Πάμμαχον άθλημα Παγκράτιο εισήχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο αγώνισμα κατά την 33η Ολυμπιάδα, το έτος 648 π.Χ. Υπήρχε ακόμη και το Παγκράτιο των Παίδων. Όπως και τα υπόλοιπα Πάμμαχα αθλήματα, το Παγκράτιον και το Πάμμαχον Παγκράτιον διακρίνονταν στο άνω ή ορθοστάνδην παγκράτιο ή όρθιο παγκράτιο, στο οποίο οι αντίπαλοι αθλητές αγωνίζονταν στα όρθια, και στο κάτω παγκράτιο, στο οποίο οι αντίπαλοι έπεφταν στο έδαφος και συνέχιζαν τον αγώνα κάτω (ονομαζόταν αλίνδηση και σήμερα κάποιοι το ονομάζουν μάχη υποταγής ή grabbling submission).
Οι αθλητές στο Παγκράτιον προπονούνταν συχνότερα με το ορθοστάνδην και λιγότερο με το κάτω παγκράτιο, ενώ κατά τους αθλητικούς αγώνες εφάρμοζαν περισσότερο το κάτω παγκράτιο (αλίνδηση, grabbling submission) που ήταν και περισσότερο αγαπητό, διότι σε αυτό γινόντουσαν οι περισσότερες απαγορεύσεις (εγκατάλειψη αγώνα).
Ο Πάμμαχος Παγκρατιαστής έπρεπε να μπορεί να συνδυάζει ταυτόχρονα τα προσόντα και τις ικανότητες των παλαιστών και των πυγμάχων.
Στα Σχόλια στον Πλάτωνα διαβάζουμε τον ορισμό «έστι δε τούτο αγών τις εξ ατελούς πάλης και ατελούς πυγμής συγκείμενος» (Πολιτικά 386) και στο Λεξικό Σούδα «Παγκρατιαστής: ταις χερσί και ποσί πυκτομαχούσι» και στον Πλούταρχο «γαρ μέμικται το Παγκράτιον εκ τε πυγμής και πάλης» και στο «οι παγκρατιάζοντες κεκινδυνευμένη προσχρώντες της πάλης» (Φιλόστρατος, Αρραχίων 3).
Κατά τον Φιλόστρατο η πάλη, η πυγμή και το παγκράτιο μπήκαν στους αγώνες για πολεμική χρησιμότητα, αφού, κατά το συγγραφέα, στο Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες «κλασθέντων αυτοίς ξιφών τε και δοράτων, πολλά ταις χερσί γυμναίς έπραξαν … πάλη και παγκράτιο ως ες το πρόσφορον τω πολέμω εύρηται» (Γυμναστικός 11).
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ταύτα μοι τα πάντα μιμήματα δοκεί και γυμνάσματα των πολεμικών είναι (Ηθικά 639e).
Στο Παγκράτιο επιτρέπονταν τα πάντα εκτός από το δάγκωμα και το βγάλσιμο των ματιών «Επεί μέντοι πολλούς των αθλητών εώρα κακομαχούντας και παρά τον νόμο εναγώνιον αντί του παγκρατιάζειν δάκνοντας, ουκ απεικότως, έφη, τους νυν αθλητάς παρομαρτούντες λέοντας καλούσιν» (Λουκιανός, Δημών. 49) και στο «του παγκρατιάζειν έργα πλην του δάκνειν και ορύττειν» (Φιλόστρατος, Αρραχίων 3).
Φημισμένοι Πάμμαχοι παγκρατιαστές της αρχαιότητας ήταν ο Λύγδαμις ο Συρακούσιος, ο Θεαγένης της Θάσου, ο Ευκλής, ο Σώστρατος του Σικυώνιου και πλήθος άλλοι.

Σκεπτικό - Σχόλια

Το παρόν Ντοκιμαντέρ είναι ιστορικό για΄τι παρουσιάζει την πρώτη προσπάθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος για την αναβίωση του με την έγγριση του ΥΠΠΟ/ΓΕΣ

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας

Βιογραφικό σκηνοθέτη Γρηγόρης Ζώρζος

Ο μελετητής οικονομολόγος Γρηγόρης Ζώρζος γεννήθηκε στην Καλλιθέα και έχει σπουδάσει στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Οικονομολόγου από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΕΕ) και τα δύο οικονομικά μελετητικά πτυχία στην Ελλάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΘΟ σε μελέτες οικονομικές(τάξη Γ, κατηγορία 3) και σε μελέτες οργάνωσης και σε μελέτες επιχειρισιακής έρευνας(τάξη Γ, κατηγορία 5), καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος λογιστή και φοροτεχνικού (τάξη Α). Δημοσιογραφεί συχνά σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν εκλεγμένος στις Δημόσιες Σχέσης της Ενώσεως Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (1993-1997) και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων (ΣΙΣ). Είναι ο μοναδικός Έλληνας τακτικό μέλος της Royal Society of Literature (UK) μαζί με γνωστούς διεθνώς συγγραφείς και νομπελίστες που δίνει τα διεθνή λογοτεχνικά βραβεία, μέλος ως διασημότητα του International Who's Who of Professionals (USA). Αναγνωρισμένος σύμβουλος σε κοινοτικές δράσεις στις χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης και στις χώρες της Κοινοπολιτείας (Phare και Tacis). Αναγνωρισμένος καινοτόμος κατασκευαστής λογισμικού (software). Δίπλωμα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας "Σύστημα αυτόματου ελέγχου με Η/Υ ιχθυοπληθυσμού σε υδατοκαλλιέργειες" και δύο Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας σε ολοκληρωμένες εφαρμογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών "Δημιουργία Σταυρολέξων με Η/Υ" και "Δημιουργία γρίφων, κουίζ, πάζζλε, σπαζοκεφαλιών, πνευματικών και λογικών γυμνασμάτων, παιχνιδιών, μαγικών τετραγώνων, αριθμολέξων και μαθηματικών παραδόξων με Η/Υ". Επίσης έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από διάφορους ελληνικούς και ξένους φορείς. Το ερευνητικό μελετητικό του έργο για τον Μεγαλέξανδρο είναι υπό την Αιγίδα της Unesco (Π&Ν), του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Καλλιθέας κ.λπ. φορέων. Άλλα έργα του ιδίου: Λογοδυναμική Μορφοπλασία, Περί Οικονομίας Μεγάλου Αλεξάνδρου (5 τόμοι), Τράπεζες Μεγάλου Αλεξάνδρου (2 τόμοι), Αρχαιοελληνικό Οικονομικό Λεξικό (2 τόμοι), Νομίσματα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Περί Δούλων Διαλεγόμενοι (2 τόμοι), Περί Οικονομίας Διαλεγόμενοι, Πελασγοί Οικονομολόγοι, Θαγετοί Οικονομολόγοι, Οικονομικά Στρατηγήματα, Περί Τεχνικών Μεγάλου Αλεξάνδρου (5 τόμοι), Σταυρός: Το αιώνιον σύμβολον, Απαρχαί, Σπονδαί, Αμβροσία, Νέκταρ, Ηγεσίες, Γενίτσαροι, Μυστικές Εταιρείες 1821, Νομίσματα Καποδίστρια, Πατάτες Καποδίστρια, Μάρκο Πόλο, Χριστόφορος Κολόμβος, Ναυμαχία της Ναυπάκτου, Αθύρματα, Το βιβλίο των παιχνιδιών, Αρχαία Αθύρματα, Το Σκάκι του μεσαίωνα, Ναύπλιον 1202-1822, Μυστικές εταιρείες 1821 κ.λπ. Αθύρματα (παιχνίδια): Αρχέγονα, Ναύπλιον, Αρκαδικά, Θεσσαλικά, Αττικά, Λυκικά, Ιερογλυφικά, Πεσσοί, Διαγραμμισμός, Όργανον, Πεττείες, Βυζαντινά αθύρματα, κινέζικα αθύρματα, αθύρματα ανατολής, κ.λπ.

Σχόλια επισκεπτών

από το νεότερο από το παλιότερο
Για να δημοσιεύσεις τα σχόλιά σου, πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς (δωρεάν).
9/6/2008 8:05:10 πμ

zorzos@otenet.gr

Το έργο αυτό παρουσιάστικε απο το the Greek DOC Lab, European Documentary Network-EDN, Shanghai International Film Festival της Σαγκάης, Sports Film Screening Week στο Πεκίνο απο το Beijing Olympics και το China Film Archive in Beijing, απο το GZDOC της Καντόνας και απο το Festival der Nationen στο Linz της Αυστρίας και απο πλήθος ιστοσελίδων στο διαδίκτυο
9/6/2008 9:11:06 πμ

r15n@mail.gr

Το έχω δεί σε παρουσιάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου κατά την ίδρυσή της αλλά και σε διάφορες Διεθνής Ομοσπονδίες Μαχητικών Τεχνών και σε πλήθος ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
26/9/2008 3:22:21 μμ

r15n@mail.gr

Η ταινία αυτή είναι στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας
15/10/2008 8:08:17 πμ

zorzos@otenet.gr

Η ταινία παρουσιάστηκε στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
17/10/2008 10:43:00 πμ

zorzos@otenet.gr

Η ταινία προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θερμαικός
23/3/2009 5:34:43 μμ

olimpiodoros@gmail.com

σε μικρό χρονικό διάστημα παίρνεις μια ιδέα περι παγκρατίου.
7 στα δέκα
5/9/2009 9:57:16 μμ

zorzos@otenet.gr

Το έργο αυτό βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ στην Αυστρία το 2009
5/9/2009 9:59:34 μμ

zorzos@otenet.gr

Το έργο αυτό έχει μπεί στο Χόλυγουντ στην IMDB ταινιών και κυκλοφορεί και ως βιβλίο και ως ντοκυμαντέρ απο την ΑΜΑΖΟΝ
βλέπε ιστοσελίδα http://www.amazon.com/-/e/B002HMFJHS
9/3/2010 11:59:10 μμ

gos3shan@mail.com

μήπως θα επρεπε να δημοσιευτει και λιγο περισσοτερο μπας και ξυπνησουν λιγο τα νεουδια για να σταματησουν να το αποκαλουν γκαμπλινγκ.μαχη ςε κλουβια η οτι αλλο θες μαθαινοντας την παναρχαια κ καλλιστη ονομασια του.παυοντας να σπαταλουν χρηματα για να εκπαιδευονται σε φτηνες αμερικανιες κεντριζοντας το ενδιαφερον τους γι΄αυτη τη βαρια κληρονομια που αφησαν κ που εμειςγια να τους ανταποδωσουμε, σιγα σιγα την ξεχναμε. Οποιος ξεχναει την ιστορια του ειναι αναγκασμενος να την ξαναζησει!
24/5/2010 5:48:27 μμ

themisamericas@gmail.com

sthn kalamata anoikxe prosfata h proti sxoli pagkratiou o themistokles americas athlitis se poikiles polemikes texnes alla kai tou pagkratiou kai didaskei me rizes stin arxaia ellada me tin onomasia palaistra odos santaroza 7 kai auta pou idame stin tainia sas emis ta mathenoume sto deutero tmima to pagkratio exi xiliades texnikes kai kalos petixate merikes apo autes