Ψήφισε την ταινία

Για να ψηφίσεις την ταινία, πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς (δωρεάν).
Η ταινία ψηφίστηκε από 85 επισκέπτες με βαθμολογία 2,94 (για τη βαθμολόγηση των ταινιών χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος Bayesian, τον οποίο εφαρμόζει και η Internet Movie Database).

Φωτογραφικό υλικό

Το τελευταίο γράμμα Αναλυτικά στοιχεία ταινίας

Γενικά στοιχεία

Χώρα:
ΚΥΠΡΟΣ
Είδος:
Μυθοπλασία
Έτος:
2007

Τεχνικά στοιχεία

Format:
miniDV
Χρώμα:
Χρώμα
Διάρκεια:
6' 20''
Ήχος:
Stereo

Συντελεστές

Σκηνοθέτης:
Απόστολος Μακρίδης
Παραγωγός:
Απόστολος Μακρίδης
Σενάριο:
Απόστολος Μακρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Απόστολος Μακρίδης
Ηχοληψία:
Αντρέας Κυριάκου
Μοντάζ:
Απόστολος Μακρίδης
Σκηνικά:
Χάρις Σάββα
Κοστούμια:
Χάρις Σάββα
Ηθοποιοί:
Μάριος Ψαρράς, Αντώνης Ανθούλης, Ειρήνη Σχίζα, Χάρις Σάββα, Πολύμνια Τομασίδου, Μαρία Κουντούρη, Γιώτα Φραγκίσκου, Σωκράτης Σχίζας
Άλλοι συντελεστές:
Οργάνωση παραγωγής: Χάρις Σάββα Ψηφιακά εφέ: Μάριος Μακρίδης Απόδοση μονολόγου στην Αγγλική: Μαρία Κουντούρη

Περίληψη

Ένας νεαρός καθηγητής αποφασίζει να θέσει τέρμα στη ζωή του. Πριν να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να περάσει μέσα από την κόλαση. Οι φοβίες και οι εφιάλτες του, θα φανερωθούν μπροστά του.

Σκεπτικό - Σχόλια

Η ταινία βασίζεται σε κάποια ερωτήματα που με απασχολούν εδώ και χρόνια κι ακόμα μένουν αναπάντητα: Πόσο μακριά βρίσκεται η παράνοια από την λογική; Ο άνθρωπος ελέγχει απόλυτα τη ζωή του, ή μήπως είμαστε μαριονέτες σε αόρατα χέρια; Η αυτοκτονία είναι ήττα, ή αποτελεί την μοναδική περίπτωση κυριαρχίας πάνω στην Μοίρα;

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας

Βιογραφικό σκηνοθέτη Απόστολος Μακρίδης

Γεννήθηκα στις 18/5/1976 στην Αθήνα και από το 1980 μένω μόνιμα στην Κύπρο. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2002 εργάζομαι ως καθηγητής Φιλολογίας στην Δημόσια Κυπριακή Εκπαίδευση. Η ταινία αυτή είναι η πρώτη μου σκηνοθετική απόπειρα.

Σχόλια επισκεπτών

από το νεότερο από το παλιότερο
Για να δημοσιεύσεις τα σχόλιά σου, πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς (δωρεάν).
19/4/2012 4:24:22 μμ

lazaros.kosmidis@gmail.com

Όχι Αποστόλη όχι. Στον κινηματογράφο υπάρχουν κανόνες στα πλάνα και εσύ τους έχει απορρίψει όλους. Για την φωτογραφία δεν λέω... απλά δεν υπάρχει.
23/6/2009 10:45:56 μμ

PHOTO.REPORTER@HOTMAIL.COM

nomizw oti texnika istereis poly.h arxikh sou skepsh episis nomzw oti den apodothike sosta.signomh alla den mou arese.sou eyxomai kati kalutero giati diakrinw anysixies poles alla theloun nomizw(me olo to sebasmo kai xoris na paristanw ton spoudaio)oti theloun poli doulia
6/3/2009 10:58:48 πμ

eressou@yahoo.gr

Εχουμε χάσει και τη στοιχειώδη ικανότητα
να επικοινωνούμε απλά
μέσα από την καθημερινή μητρική μας γλώσσα.

"Αλλ' αν'τ' άλλα του Χουντάλα - της Παρασκευης το γάλα"!
όχι να κάνουμε και σινεμά!

ΥΓ: Αυτό αφορά το σχόλιο και όχι την ταινία, την οποία σέβομαι
- έστω κι αν διαφωνώ.

22/2/2009 2:08:25 μμ

johnd@hotmail.com

καθόλου άσχημη δεν βρήκα την ταινία. υπάρχουν βέβαια ελλείψεις, κυρίως τεχνικές, που οφείλονται καθαρά σε ερασιτεχνισμό. με μια επαγγελματική κάμερα και μοντάζ σε επαγγελματικές μηχανές, η ταινία θα ήταν άριστη. όπως επίσης κι ένας διευθυντής φωτογραφίας, θα έκανε την διαφορά αναμφισβήτητα. κι αυτό που κατά την ταπεινή μου γνώμη ξεχωρίζει, είναι το κείμενο και η μουσική.

eressu, σύμφωνα με όσα λες, δεν θα έπρεπε να γυρίζονται ταινίες. τι σημαίνει ρε άνθρωπε "Εδώ έχουμε ένα τρανταχτό παράδειγμα
όπου μία λογοτεχνική ιδέα
την ντύσαμε με εικόνα και την ονοματίσαμε σινεμά";
δηλαδή πού πρέπει να βασίζεται μια ταινία; στη θεωρία του Άινστάιν; Ο κινηματογράφος είναι η κορυφαία τέχνη διότι περικλείει κι όλες τις υπόλοιπες.

εν κατακλείδι:
ΣΕΝΑΡΙΟ: 10/10
ΜΟΥΣΙΚΗ: 9/10
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ: 7/10
ΜΟΝΤΑΖ: 6/10
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 8/10
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 4/10 (το τεχνικό μέρος Απόστολε είναι η κύρια αδυναμία της ταινίας. την επόμενη φορά πρόσεξέ το περισσότερο)
23/1/2009 9:05:48 μμ

eressou@yahoo.gr

Σενάριο δε σημαίνει λογοτεχνική ή φιλολοφική πάρλα (ακόμα κι αν σαν κείμενο είναι καλό). Εδώ μιλάμε για σινεμά. Αφήστε την ποίηση να αναβλύζει από την εικόνα και το κάδρο σας. Ειδάλως στραφείται προς το πεζογράφημα ή το διήγημα.

Εδώ έχουμε ένα τρανταχτό παράδειγμα
όπου μία λογοτεχνική ιδέα
την ντύσαμε με εικόνα και την ονοματίσαμε σινεμά.

ΥΓ. Το ότι ο δημιουργός φέρεται ως ερασιτέχνης,
εμένα προσωπικά μού είναι παγερά αδιάφορο.
Φανταζόμουν πως, εκ των προτέρων, πρώτος θα ήθελε να κριθεί με ίσους όρους
έναντι των συναδέλφων του.
11/11/2008 12:41:57 πμ

cinemakis@gmail.com

28/1/2008 3:02:13 μμ sifis61@yahoo.gr
klise, vareto kai anousio. Se esose i mousiki pou ofeilo na paradexto oti xrisimopoiises sosta.

+1
10/8/2008 11:14:28 μμ

danaos23@hotmail.com

Καλή ερμηνεία από τον ηθοποιό και πολύ ωραία εκφορά λόγου. Σημαντικές τεχνικές και εικαστικές ελλείψεις. Ο περιορισμός της τυχαιότητας σε σκηνοθεσία, μοντάζ, φωτογραφία κλπ θα αναδείκνυε τους παράγοντες σκηνοπλασία - πλανοθεσία που θα απογείωναν την ταινία σου κατά τη γνώμη μου.
25/5/2008 10:45:34 μμ

apomak18@cytanet.com.cy

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σας χαιρετώ. Ονομάζομαι Απόστολος Μακρίδης και είμαι ο δημιουργός της ταινίας. Θα ήθελα πρωτίστως να σας ευχαριστήσω, για τα 6 λεπτά που αφιερώσατε από τον χρόνο σας για να δείτε την ταινία μου. Ευχαριστώ τους φίλους για τα ενθαρρυντικά σχόλια, αλλά πάνω σπ' όλα ευχαριστώ εκείνους που έκαναν κριτική, όσο βέβαια αυτή βρισκόταν στα όρια της ευπρέπειας. (κι όχι της σκοπιμότητας - υπήρχε φίλος ο οποίος πολύ ειρωνικά έκρινε την ταινία, και τυχαία ανακάλυψα πως συμμετέχει σε αυτό τον διαγωνισμό με δική του ταινία... Τι να πει κανείς... θεωρώ το ήθος, ως την ύψιστη αρετή του ανθρώπου. Καλύτερα να είμαι ένας μέτριος κινηματογραφιστής, τηρώντας κάποιους κανόνες ηθικής...)

Θα ήθελα να πω εδώ, πως την ταινία την γύρισα με μια ψηφιακή sony, και το μοντάζ έγινε εξ ολοκλήρου στον ΗΥ.

Ουδέποτε παρακολούθησα κάποιο μάθημα ή σεμινάριο σχετικό με τον κινηματογράφο. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάριο Ψαρρά, ο οποίος πρωταγωνίστησε. Είμαστε εντελώς ερασιτέχνες, με όλη την σημασία της λέξεως, και δεν νομίζω πως θα έπρεπε να ζητήσουμε συγγνώμη γι αυτό.

Είχα μια ιδέα, την έγραψα, μαζευτήκαμε ένα απόγευμα, κι αυτό ήταν...

Θα ήθελα μα ευχαριστήσω το bigbang μέσα από την ψυχή μου, επειδή έστω κι έτσι, μου έδωσε δικαίωμα στο όνειρο...

Να 'στε καλά

Απόστολος Μακρίδης
Λευκωσία - Κύπρος
22/4/2008 12:48:48 μμ

stefani_cy@hotmail.com

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ?? ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΕ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.. ΑΜΑ 8ΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙ........... Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΔΕ Μ ΑΦΗΣΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ...ΕΤΟΙΜΟΣ ΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ!!!!! ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟ8ΕΣΗ......
ΜΑΡΙΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗ!!!!!
20/4/2008 12:31:48 μμ

fightbacknaoum@gmail.com

Σα φιλμάκι το βρήκα συμπαθητικό και ελπιδοφόρο για πρώτη προσπάθεια.
Αλλά δε μπόρεσα να βρω τι ωθεί τον ήρωα στην αυτοκτονία. Κάποιος έχασε την πίστη του στο θεό και βρίσκει ανούσια την καθημερινότητα, παρόλαυτα δε νομίζω πως αυτά είναι αρκετα. Αν ειναι η παρανοια που τον οδηγει δε νομίζω πως αυτό παρουσιάστηκε πειστικά.

Επίσης νομιζω ειναι λιγο παραπάνω φορτωμένο απο βαριά κλισέ του θανάτου όπως ρέκβιεμ και καρυωτάκη.
καλη συνεχεια
15/3/2008 11:03:28 πμ

mgrge@yahoo.gr

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ.
12/3/2008 10:42:49 μμ

mariaantoniou@hotmail.com

elpizo afto na einai ohi mono to telefteo gramma alla kai i teleftea tainia tou protagonisti. se genikes grammes vrika endiaferousa kai kali epilogi ti mousiki tis tenias alla me kourase poli i diarkis enallagi ton statikon eikonon. nomizo pos i tenia den ihe idietero noima, den katalava to point, an ipirhe vevea. Oso gia tin erminia tu protagonisti mu fanike kapos flat, den mu prokalese kapia sinesthimata kai den ida stoiheia pou na me parasernoun sto drama enos anthropou etoimou na dosi terma sti zoi tu. Episis halia foni, poli robot-like. kali epitihia tin epomeni fora
17/2/2008 7:48:47 μμ

m_papastamatopoulos@yahoo.gr

Πάρα Πολύ καλή!! έντονοι μονόλογοι που αγγίζουν τον θεατή και πάρα πολύ καλή επιλογή μουσικής επένδύσης που δημιουργησαν το κατάλληλο κλίμα. Μπράβο καλή επιτυχία και περιμένουμε συνέχεια....
5/2/2008 6:16:38 μμ

r15n@mail.gr

Σχετικά καλό.
28/1/2008 3:02:13 μμ

sifis61@yahoo.gr

klise, vareto kai anousio. Se esose i mousiki pou ofeilo na paradexto oti xrisimopoiises sosta.
19/12/2007 8:08:25 μμ

madarakis@mail.gr

Γενικά μ' άρεσε. Θα ήθελα να μην υπήρχανε κάποιες πατατούλες...

Για να θέλει να αυτοκτονήσει ένας άνθρωπος σημαίνει πως έχει φτάσει στο πάτο. Συνεπώς η εμφάνιση του "καθηγητή" με κασκόλ και το μαλλί κομμωτήριο δημιουργεί μια... σύγχυση!

Θα μπορούσε να έχει προσεκτικότερο μονταζ. Αυτό το τασάκι που τη μια γεμίζει και την άλλη αδειάζει... τέλος πάντων.

Καλή συνέχεια. Την επόμενη φορά αφιέρωσε 3πλάσιο χρόνο στη δημιουργία σου.
5/11/2007 10:32:14 μμ

chrisdavebut@yahoo.gr

μετριο προς το καλο ταινιακη!! αν δε φαινοταν ομως η αντανακλαση του καμεραμαν στον στον πινακα με τον ταφο ισως του εβαζα παραπανω!!χι χι!! παντως εξαιρετικη ερμηνεια!!
31/10/2007 2:32:55 πμ

ishor@cursed.gr

Παρτε το χαμπαρι μπας και ξεμπερδευψουμε καποια στιγμη απο την λατρεια προς το ανυπαρκτο που το μονο που κανει ειναι να μας πηγαινει πισω....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ!!!
12/10/2007 1:45:51 πμ

papsta70@yahoo.gr

ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΛΙΣΕ ... ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ ΙΔΕΩΝ
ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!
11/10/2007 6:52:50 μμ

giorgos@zougas.com

Ενδιαφερουσα ταινια, περιμενουμε καινουργια δουλεια για να εχουμε καλυτερη αποψη.
10/10/2007 7:02:43 μμ

zougas1@in.gr

θέμα που όλους μας εχει απασχολησει τουλαχιστον μια φορα στη ζωη μας, η αυτοκτονια εννοω. Οσο για την υπαρξη του Θεου όλοι μας αναριωτομαστε καθε μερα, αν και ξερουμε οτι ειναι διπλα μας μεσα μας. Μπραβο σου Αποστολε η τανια σου ειναι πολυ καλή! Περιμενω καινουργια ταινια.
10/10/2007 6:42:00 μμ

fanis@zougas.com

ΜΠΡΑΒΟ!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ'ΣΕΝΑ.ΑΠΟΣΤΟΛΕ ΘΑ'ΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ.ΝΑ ΒΟΥΤΗΞΕΙΣ ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΕΣ.ΜΗΝ ΤΟ ΦΟΒΑΣΑΙ.ΔΩΣΕ ΠΝΟΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΥΡΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ...
25/9/2007 7:28:07 μμ

andriepap@hotmail.com

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Κ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Κ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
22/9/2007 11:33:30 μμ

paratiritis@hotmail.com

Εξαιρετική! Ο τρόπος που "ξετυλίγεται" το σενάριο είναι μοναδικός -αν και σε προιδεάζει ότι κατι άσχημο θα συμβεί, κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
20/9/2007 2:34:39 πμ

srg153@yahoo.gr

Αν η ταινία είναι κωμωδία κάτι λέει, αλλιώς...
17/9/2007 9:04:40 μμ

chkount@gmail.com

Απόστολε συνέχισε έτσι, οι σκηνοθέτες με άποψη αποτελούν είδος προς εξαφάνιση σήμερα. Επίσης, καταπληκτικές μουσικές επιλογές.
17/9/2007 6:36:35 μμ

mariap_80@hotmail.com

Αφελές...Δεν έχει σενάριο, θέλει κόψιμο στο μισό, ο φωτισμός/φωτογραφία δεν είναι δουλεμένος...Κι αυτο το τελευταίο πλάνο τόση ώρα...Με σκότωσε...
17/9/2007 2:07:11 μμ

jc101171@yahoo.com

Η σκηνοθεσία είναι χάλια, το ίδιο και η φωτογραφία. Τεχνικά είναι απαράδεκτο.
16/9/2007 8:28:25 μμ

ggia@freemail.gr

Δεν με ενθουσίασε πολύ η φωτογραφία στην ταινιά και το δέσιμο των πλάνων παρόλο που η αφήγηση/μουσική/σπεκάζ είναι καλά.
15/9/2007 1:12:43 μμ

marxin@primehome.com

Σαν σύνολο αρκετά καλή δουλεία. Πολυ καλή σκηνοθεσία και αφήγηση.
15/9/2007 12:42:37 μμ

xinar@med.uoa.gr

Πολύ καλή δουλειά. Καλές μουσικές επιλογές. Ριψοκίνδυνος σκηνοθέτης, ο οποίος πραγματεύεται με ένα πολύ δουλεμένο θέμα (ars moriendi). Εντούτοις ο καλλιτέχνης καταφέρνει να δώσει το στίγμα του με αρχή-μέσο και τέλος. Καλή ερμηνεια του δασκάλου. Μπράβο, πολύ καλό
14/9/2007 11:44:37 πμ

angelastav001@yahoo.com

no coment
12/9/2007 7:00:06 πμ

emanuel604"yahoo.co.uk

ΓΑΜΑΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ....CONGRATS MAN..
12/9/2007 12:22:58 πμ

lefterisgoros@yahoo.gr

Δεν μου αρέσουν καθόλου τέτοια θέματα, όμως η σκηνοθεσία δεν είναι κακή, ενώ το σενάριο είναι σωστά γραμμένο.
8/9/2007 2:56:33 μμ

gteofil@gmail.com

Δεν μου άρεσε το σενάριο, πολύ θανατίλα βρε αδερφέ... Θα μπορούσε η απογοήτευση και η αυτοκαταστροφική τάση του ήρωα να γίνουν αφορμές για κάτι άλλο στο τέλος και όχι για αυτό που είδα.
Το πολύ θετικό είναι ότι σε λίγα λεπτά μέσα ο σκηνοθέτης καταφέρνει και δημιουργεί ατμόσφαιρα, συμβάλλουν σ' αυτό η μουσική και ο μονόλογος του ήρωα.
Σκηνοθετικά πολύ καλή δουλειά και τεχνικά άρτια
7/9/2007 2:02:18 μμ

renosavva@hotmail.com

Wraio!!!
4/9/2007 11:09:17 μμ

charissav_@hotmail.com

Πολυ καλή σκηνοθεσία! Μπράβο! Μου άρεσε πολύ ο μονόλογος αλλά και η μουσική.